Sposób przygotowania

Mleko, cukier i margarynę rozpuścić w garku, wystudzić. Gdy mleko będzie miało pokojową temp.peraturę odlać około szkankę, a resztę przelać do miski. Drożdże rozkruszyć i rozrobić z szkanką mleka, odstawić do wyrośnięcia. Żółtka wbić do miski, wlać spirytus i wymieszać. Kiedy drożdże urosną połączyć z resztą mleka. Wsypywać powoli mąkę urabiając ciasto. Ciasto nie powinno być zbyt twarde, ale nie klejące. Po urobieniu, ciasto przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Gdy zwiększy swoją objętość dwókrotnie, kulać pączki, wkładając do nich nadzienie (mogą to być powidła, ugotowany budyć, draże). Odczekać, aż ukulane pączki znów urosną, a następnie smażyć je na smalcu (pączki muszą w nim pływać) do zarumienienia po obu stronach.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !