Sposób przygotowania

Cykorię wkładamy do wrzątku obgotowujemy na małym ogniu ,wyjmujemy i przekrawamy na pól .Żaroodporną formę smarujemy masłem ,a każda połówkę cykorii owijamy plastrem szynki i układamy w formie .Sos beszamelowy : W małym rondlu roztapiamy masło ,dodajemy masę i podsmażamy na jasnożółty kolor.Zasmażkę rozprowadzamy porcjami mleka i stale mieszamy doprowadzając do zagotowania.Sos doprawiamy solą ,pieprzem ,cytryną i gałką muszkatołową .Gotowym sosem zalewamy cykorie ,wierzch posypujemy bułką tartą .Pieczemy w nagrzanym piekarniku do temp 200* C przez około 20 minut.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    ben-ka

    Jakoś nie mogę przekonać się do cykorii ale taka odgotowana pewnie jest dużo lepsza od surowej:)
  • 2
    original
    Opublikowano

    pacpaw

    a jak dodamy beszamel to już w ogóle pycha !
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa

    pyyycha
  • 0
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    fajny przepis i sposób na cykorię
  • 0
    no-image-available-icon-web1
    Opublikowano

    caralajna

    ciekawy przepis
  • 1
    original
    Opublikowano

    barbara11561

    u mnie też cykorii się jeszcze nie jadło:)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !