Sposób przygotowania

Ziemniaki obieramy, myjemy i wrzucamy do garnka z osoloną wodą. gotujemy 30 minut. Po upływie 20 minut sprawdzać czy nie są juz gotowe, bo mamy różne rodzaje ziemniakow i róznie się one gotują. ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę. do ciepłych ziemniaków dodajemy masło i równomiernie je rozprowadzamy tak aby się dobrze wymieszało. Odstawiamy żeby troszkę ostygło(ja osobiście kulam kluski jak jest ciasto ciepłe). Gdy ostygnie dodajemy mąkę ziemniaczana i jajko. wszystko razem mieszamy. Następnie bierzemy trochę ciasta i kulamy kuleczki ( w zależności jakie chcemy duże kluski). Do gotującej sie i osolonej wody wrzucamy kluski i mieszamy od czasu do czasu aż wypłyną. Po wypłynieciu klusek gasimy gaz i przykrywamy pokrywką. odstawiamy na około 10 minut.
Po upływie 10 minut wyjmujemy kluseczki na talerz i dodajemy mięsko i surówkę:)

Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !