Sposób przygotowania

* 1 mała kostka świeżych drożdży lub ½ dużej

W ciepłym mleku rozpuszczamy łyżeczkę cukru oraz drożdże. Czekamy chwilę, aż się spieni. Następnie z mąki, jajek, soli oraz zaczyny wyrabiamy ręką lub robotem gładkie ciasto.
Wyrobione ciasto opruszamy mąką, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na 45minut w ciepłym miejscu.
Gdy ciasto już wyrośnie formujemy z niego pyzy i układamy je na blasze posypanej mąką. Pozostawiamy na kilkanaście minut do podrośnięcia, a następnie układamy je jedna obok drugiej w garnku do parowania (ja używam bambusowych koszyczków, które układam na garnku z około 5cm wody). Parujemy pod przykryciem około 10-15 minut.
Z podanych składników wychodzi około 30 pyz. Nadmiar ciasta, jak również gotowych pyz można zamrozić, a potem odgrzać na parze.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    uwielbiam takie kluchy
  • 3
    original
    Opublikowano

    pioge7

    ekstra
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    pyszne
  • 0
    original
    Opublikowano

    kate.500

    muszą być pyszne :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    magduś83

    i do tego ciemny sosik:) palce lizać
  • 0
    14344131_1175334835846825_6586112930612941972_n
    Opublikowano

    Ewa104

    Ile dag zawiera mała kostka drożdży.Ja spotykam tylko po 10 dag., więc chciałabym dać odpowiednią ilość.Bardzo proszę o odpowiedź,bo przymierzam się do zrobienia pyz z Twojego przepisu.
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    ja najbardziej je lubię na słodko ze śmietaną i jagodami
  • 0
    original
    Opublikowano

    Sarenka

    Uwielbiam je :)
  • 1
    zdjecie9660
    Opublikowano

    smakowita

    piękne !
  • 1
    original
    Opublikowano

    plocia

    Moja teściowa mówi na nie "pampuchy"

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !