Sposób przygotowania

Cebulę kroimy w kostkę. Tak samo szynkę, ser i oliwki. Ciasto kroimy na prostokąty o wymiarach ok. 8x10 cm. Na środku każdego prostokąta kładziemy odrobinę cebuli, na nią porcję szynki, sera, a na wierzch kilka kawałków oliwek i kilka ziaren kukurydzy. Ciasto składamy - krótsze boki sklejamy ze sobą lekko dociskając, tak samo jak brzegi. Wierzchy sakiewek nacinamy na kształt litery X w poprzek. Otrzymane w ten sposób 4 wierzchołki trójkątów odginamy na zewnątrz i zlepiamy przy pomocy białka z brzegiem. Całe sakiewki smarujemy białkiem i wstawiamy do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 15 min - do zrumienienia. Mi wyszło 6 porcji, ale można zrobić mniejsze sakiewki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !