Przepis i sposób przygotowania na: Pory w sosie beszamelowym
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
Szklanka mleka lub słodkiej śmietanki
Galka muszkatołowa
Sól
Pieprz
Przygotowanie:
Pory umyć, zielone części odciąć, a białe gotować przez 10 minut w wodzie z Vegetą i łyżką masła. Po obgotowaniu porów, wyciągnąć je z wywaru i ostudzić, następnie każdy por zwinąć w plaster szynki i włożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego tłuszczem.
Przygotować sos: masło rozpuścić na patelni, dodać do niego mąkę i wymieszać, powoli wlać do powstałej zasmażki wywar z porów, dodać mleko lub śmietankę i zagotować całość ciągle mieszając. Przyprawić solą, pieprzem i startą gałką muszkatołową.
Zalać powstałym sosem beszamelowym pory. Następnie posypać żółtym serem wstawić do nagrzanego piekarnika i zapiekać aż do roztopienia i zrumienienia sera.