Sposób przygotowania

Śliwki to owoc jesieni . Powidła , knedle ze śliwkami , zupka śliwkowa - kuszą smakami. Dziś przyszła pora na leniwe ze śliwkami.
Ser biały utrzeć na miałko . Wymieszać ser z mąką ( ilość mąki zależy od wielkości jajka i wilgotności sera ), jajkiem , szczyptą soli . Zagnieść ciasto jak na kopytka, Formować wałek . lekko go rozpłaszczyć . Kroić nieduże romby. Gotować na osolonym wrzątku 3 minuty od wypłynięcia . Odcedzić .
W trakcie kiedy gotuje się woda na kluski zaparzyć wrzątkiem herbatę .Przecedzić .W rondelku rozpuścić masło , wsypać mąkę , zamieszać . Włożyć powidła . Rozprowadzić wywarem herbacianym zmieszanym ze śmietanką . Doprawić do smaku cynamonem .
Śliwki pozbawić pestek i pokroić na kawałki .
Odcedzone kluski podawać posypane pokrojonymi śliwkami , posypane cukrem cynamonowym z sosem śliwkowym do polewania .

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    SmacznaPyza

    co to za herbatka śliwkowa? dlaczego jej nie znam?!
  • 3
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Pyzuś - Dilmaha - ale może być inna też ( ja przywiozłam trochę różnych z Anglii ) i jadę na zapasie . a jak nie masz to weź czarną i kilka suszonych śliwek- i już masz śliwkową . Kiedyś wrzucałam pokrojone suszone śliwki do pudełka z herbatą i zostawiałam tam na dłużej bo przecież żadnych porządnych herbat nie było .
  • 1
    original
    Opublikowano

    Betka

    mmmmmmmm pychotka;)

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !