Przepis i sposób przygotowania na: Goloneczki żurawinowe ( z Garnka rzymskiego ):
Moczyć Garnek rzymski przez 15 minut .W tym czasie obetrzeć golonki z marynaty i obsmażyć na gorącym oleju na rumiano. Przełożyć do wyjętego z wody Garnka . Na patelnię wlać ½ szklanki wody i zagotować .Wlać do golonek. Dodać marynatę i pokrojoną w ,, piórka „ cebulę „ .Przykryć Garnek. Wstawić do zimnego piekarnika . Ustawić temperaturę na 100 C .Potem podkręcić na 180 C , a na końcu na 220 C . Piec 1,5 godziny .
Jabłka wydrążyć . Nałożyć do środka suszonej żurawiny , posypać cukrem , nakłuć kilka razy by w czasie pieczenia nie pękły .Dołożyć do golonki i piec jeszcze 15 minut.
Wyjąć golonki i jabłka .Sos przetrzeć przez sito i zagęścić mąką ( niekoniecznie )