Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Przyprawy, marynaty, sosy i musztardy w atrakcyjnych cenach! SPRAWDŹ

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem

5.0
(21)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem to pyszne, kremowe danie, które jest zarówno sycące, jak i pełne smaku. Przygotuj na obiad lub kolację to wyjątkowe danie. 

Składniki:

makaron lasagne
500 gramów
masło
100 gramów
mąka
4 łyżki
mleko
4 szklanki
szpinak
500 gramów
czosnek
2 ząbki
feta
100 gramów
mozarella
100 gramów
ser żółty
30 dag
Gałka muszkatołowa mielona Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Sól w młynku Prymat
do smaku
Sklep Prymat
Pieprz biały mielony Prymat
do smaku
Oregano suszone Prymat
do smaku
Sklep Prymat
żurawina

Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem i beszamelem

Lasagne ze szpinakiem i beszamelem to połączenie wielu ciekawych smaków: kremowego beszamelu, świeżego szpinaku, aromatycznego sera i przypraw.

Dodaj do lasagne ze szpinakiem i beszamelem ulubiony ser - możesz postawić na mozzarellę lub parmezan. A jeśli nie masz ich w domu wybierz zwykły żółty ser.

Z przypraw nie zapomnij o oregano. Nada całości ciekawego aromatu i smaku. 

Szpinak wraz z przeciśniętym czosnkiem odparowujemy w rondelku. Na patelnię wrzucamy masło i mąkę, podgrzewamy aż mąka się zarumieni i wlewamy mleko.

Sos doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką i gotujemy aż uzyska gęstość śmietany, potem łączymy ze szpinakiem i powstaje ładna zielona masa.

Mozarellę kroimy na cienkie plastry, fetę kruszymy. Formę o powierzchni ok. kartki A4 smarujemy tłuszczem kładziemy pierwszą warstwę: makaron, masa szpinakowo-beszamelowa (makaron musi być posmarowany bardzo dokładnie, żeby zmiękł), mozarella, feta, żurawina.

Ostatnia, górna warstwa będzie miała trochę inny skład:
makaron, masa szpiankowo-beszamelowa, starty żółty ser, oregano.

Całość zapiekamy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.

A jeśli szukasz więcej podobnych przepisów to zobacz też:

Kalafior pod beszamelem

Lazania z beszamelem

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Asia 06.07.2024 13:55
Pracochłonne danie... ale całkiem smaczne :-)
Sylvia 11.02.2024 11:22
Najlepszy przepis! Ever!!! Bardzo często ja robię!
Margo1 23.10.2012 18:04
pyszna , jadłam
Bela123 14.04.2024 13:22
Obrzydliwa
Margo1 23.10.2012 18:04
pyszna , jadłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak