Przepis i sposób przygotowania na: Lasagne ze szpinakiem i beszamelem
Lasagne ze szpinakiem i beszamelem to połączenie wielu ciekawych smaków: kremowego beszamelu, świeżego szpinaku, aromatycznego sera i przypraw.
Dodaj do lasagne ze szpinakiem i beszamelem ulubiony ser - możesz postawić na mozzarellę lub parmezan. A jeśli nie masz ich w domu wybierz zwykły żółty ser.
Z przypraw nie zapomnij o oregano. Nada całości ciekawego aromatu i smaku.
Szpinak wraz z przeciśniętym czosnkiem odparowujemy w rondelku. Na patelnię wrzucamy masło i mąkę, podgrzewamy aż mąka się zarumieni i wlewamy mleko.
Sos doprawiamy solą, białym pieprzem i gałką i gotujemy aż uzyska gęstość śmietany, potem łączymy ze szpinakiem i powstaje ładna zielona masa.
Mozarellę kroimy na cienkie plastry, fetę kruszymy. Formę o powierzchni ok. kartki A4 smarujemy tłuszczem kładziemy pierwszą warstwę: makaron, masa szpinakowo-beszamelowa (makaron musi być posmarowany bardzo dokładnie, żeby zmiękł), mozarella, feta, żurawina.
Ostatnia, górna warstwa będzie miała trochę inny skład:
makaron, masa szpiankowo-beszamelowa, starty żółty ser, oregano.
Całość zapiekamy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.