Przepis i sposób przygotowania na: Kalafior zapiekany pod beszamelem.
Kalafior w sosie beszamelowym to przepis, który polubicie i chętnie będziecie do niego powracać. Zanim zaczniecie przygotowywać to danie - zapoznajcie się z przepisem na kalafior w sosie beszamelowym i postępujcie krok po kroku, dla uzyskania odpowiedniego efektu.
Przygotować sos beszamelowy:
¼ kostki masła roztopić w rondelku na małym ogniu, dodać 2 łyżki mąki i cały czas mieszając rózgą, zrobić jasną zasmażkę. Do zasmażki dolewać powoli, cały czas mieszając około 2 szklanek mleka. Doprawić do smaku – solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Można dodać 1 łyżeczkę soku z cytryny. Mieszając i podgrzewając sos doprowadzamy do jego zgęstnienia. Nie należy dopuścić do całkowitego wystudzenia, ponieważ stygnąc, robi się coraz bardziej gęsty.
Wykonanie:
Kalafior podzielić na różyczki. Przełożyć do miski z zimną wodą z dodatkiem 1 łyżki octu. Dobrze wypłukać. Niekiedy są w nim różne małe zwierzątka, a danie jest wegetariańskie. Mięsożercy mogą tę czynność pominąć. Następnie wsypać różyczki do wrzątku, posolić, dodać łyżkę cukru i gotować 5 – 7 minut. Kalafior odcedzić na sicie.
Pieczarki pokroić, jak kto lubi w talarki albo cząstki i obsmażyć najlepiej na sklarowanym maśle.
Zielony groszek blanszować 2 minuty w osolonym wrzątku, a następnie zahartować zimną wodą i odcedzić na sicie. Dlaczego mrożony ?, ponieważ na pewno ma lepszy smak niż ten z puszki, a poza tym oczywiście ma piękny zielony kolor.
Na dno naczynia w którym będziemy zapiekać wlać kilka łyżek sosu beszamelowego. Kalafior, pieczarki i groszek wymieszać i rozłożyć na beszamelu. Posypać częścią posiekanych orzechów i polać pozostałym beszamelem. Ser mozzarella zetrzeć na tarce ( na łezce) i rozłożyć równomiernie na całej powierzchni beszamelu. Posypać resztą orzechów. Wstawić do nagrzanego piekarnika 190 stopni i zapiekać około 25 minut.