MaxxiMUM możliwości!

Sposób przygotowania

Gotujemy syrop z 3/4 szklanki wody i 2 łyżek cukru do którego wkładamy śliwki i gotujemy na lekkim ogniu przez 5-7 min. Żeby były miękkie, ale nie rozgotowały się, odcedzić i ostudzić. Zalać śliwki alkoholem (mogą wchłonąć nawet szklankę). Robimy to najlepiej poprzedniego dnia przed wykonaniem ciasta (8-12h).
Biszkopt:
białka ubijamy na sztywno, następnie dodajemy cukier, żółtka i ubijamy na sztywno. Dodać mąki i kakao wymieszane z proszkiem i delikatnie wymieszać. Wyłożyć do formy wyłożonej papierem i upiec w temp. 160 st 30 min.
Krem budyniowy:
1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Do pozostałego mleka dać żółtka, budyń, obie mąki dokładnie rozmiksować i wlać do gotującego się mleka, energicznie mieszać i ugotować budyń. Gdy ostygnie połączyć z utartym masłem .
Na biszkopt nałożyć krem budyniowy, a następnie poukładać jedną przy drugiej śliwkę i wstawić do lodówki. Składniki polewy rozgrzać na parze, dobrze rozmieszać. Wystudzoną polewę wylać na śliwki.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !