Sposób przygotowania

15 gram żelatyny wystarcza na 2 szklanki wywaru.

Do niewielkiej ilości wrzącej osolonej wody włożyć umytego kurczaka ew. kurę, dodać włoszczyznę, przyprawy, ugotować na słabym ogniu do miękkości i ostudzić w rosole.

Ostudzoną kurę lub kurczaka wyjąć rosołu powinno być 2,5 szklanki.
Jeśli jest go więcej - odparować, zdjąć skórkę, odciąć nogi i skrzydła, oddzielić grzbiet od piersi i wyjąć kości.

Mięso pokrajać na mniejsze kawałki (piersi - w plastry) i ułożyć na okrągłym półmisku w całość, przykładając skrzydełka (bez kości) u góry, a nóżki - w dolnej części piersi mięso powinno mieć kształt kury).

Drobne pozostałe kawałki położyć pod spód.
Udekorować całość zielonym groszkiem, plasterkami marchwi oraz jaj i zalać krzepnącą galaretą.
Po zastudzeniu przybrać cytryną.
Podajemy z sosem tatarskim lub majonezowym
Przygotowanie galarety:

Rosół ostudzić, zebrać tłuszcz,dodać surowe białka, 1-2 łyżeczki octu lub soku z cytryny białka, 1—2 łyżeczki octu lub soku z cytryny oraz rozpuszczoną żelatynę i roztrzepać na zimno trzepaczką, a następnie — mieszając — powoli zagotować.

Odstawić na pewien czas, aby rosół dobrze się sklarował, zebrać z powierzchni szumowiny, podgrzać ponownie i gorący przecedzić przez potrójnie lub podwójnie złożoną gazę (uprzednio wygotowaną) ułożoną na sitku.
Doprawić do smaku solą i ewentualnie sokiem z cytryny i postawić w bardzo chłodnym miejscu.

Gdy galareta zacznie tężeć (gęstnieć), a będzie jeszcze płynna, polać kurczaka i odstawić w chłodne miejsce do całkowitego stężenia.

Kurczę lub kurę w galarecie można również przyrządzić w dużej formie lub w małych foremkach.
Wówczas dno tych naczyń należy udekorować pokrajanymi jajami, ozdobnie pokrajaną marchwią itp.

Zalać cienką warstwą galaretki i ostudzić.
Gdy galareta stężeje, ułożyć drobno pokrajane mięso, zalać zimną, ale jeszcze płynną galaretą i postawić w chłodnym miejscu.
Przed podaniem wyjąć galaretę z formy i ozdobić cytryną.
Jeśli nie chce łatwo wyjść z formy, naczynie należy na chwilę zanurzyć we wrzącej wodzie

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    ciekawy przepis
  • 2
    original
    Opublikowano

    Emilia22

    uwielbiam galaretę
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super
  • 2
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    fajny przepis
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Pati8

    ja robie podobnego kurczaka w galarecie:)
  • 1
    original
    Opublikowano

    Babciagramolka

    Kurczaczek w galarecie to coś co lubię
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    ja też to lubię
  • 0
    original
    Opublikowano

    rakow2

    dobre

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !