Sposób przygotowania

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić wgłębienie, wbić jajka, dodać sól, cukier, roztopione masło, śmietanę. Zagnieść i wyrobić ciasto .Formować cienkie wałeczki, krajać na kawałki długości około 10 cm. Zkręcać i zlepiać końce. Obwarzanki wrzucać do wrzącej wody, gdy wypłyną, wyjmować łyżką cedzakową, osączyć, układać na wysmarowanej tłuszczem brytwannie. Posypać makiem lub sezamem ewentualnie solą i upiec w nagrzanym piekarniku w temp 180 stopni.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    super przepis, moje dzieciaki na pewno zjedzą z chęcią
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    lubię obwarzanki ,ale jakoś boję się zrobić ,bo mi nie wyjdą
  • 1
    original
    Opublikowano

    jeta72

    też lubię

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !