Przepis i sposób przygotowania na: Ziemniaczki z patelni zapiekane z szynką i serem
2. Ceulę pokroić w półtalarki i oddzielić każdą z warstw.
3. Szynkę pokroić w drobną kosteczkę.
4. Na patelni rozgrać tłuszcz i podsmażyć na nim szynkę. Następnie wyjąć ją, odsączyć z tłuszczu i przykryć folią spożywczą, żeby nie ostygła.
5. Na tłuszczu, na którym smażyła się szynka zeszklić cebulkę, po czym włożyć ziemniaki i posypać wszystko przyprawą do ziemniaków.
6.Pod koniec smażenia do ziemniaków dodać połowę pietruszki i wszystko krótko podsmażyć pod przykryciem.
7. Na koniec całą potrawę posypać startym serem, podsmażoną szynką oraz pozostałą zieleniną.
8.Podsmażać, aż ser zacznie się rozpuszczać.
9.Można podawać jako samodzielne danie np. na kolację lub jako dodatek do obiadu.