Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Karkówka w pomidorowym sosie

2.0
(0)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 2 szt
marchew 1 szt
pieczarki 30 dkg
ząbek czosnku
sól, pieprz
masło
karkówka 1 bez kości

Przepis i sposób przygotowania na: Karkówka w pomidorowym sosie

Sos:
2,5 łyżki octu jabłkowego
2,5 łyżki magii
3 łyżki wody
3 łyżki cukru
3 łyżki koncentratu pomidorowego

Karkówkę możemy pokroić w plastry ok.1,5- 2 cm lub pozostawić w całości. Ja robiłam w całym kawału. Rozgniatamy ząbek czosnku i łączymy ze szczyptą soli, nacieramy dokładnie mięso. Posypujemy przyprawą do karkówki i świeżym pieprzem, odstawiamy do lodówki tak do 2 godzin. Dwie średnie pieczarki zostawiamy resztę dokładnie opłukujemy i kroimy na kawałki, przesmażamy na maśle lub margarynie, solimy i pieprzymy do smaku. Marchew obieramy i kroimy w cienkie talarki dodajemy do pieczarek, dusimy jeszcze kilka minut i wyłączamy. Cebule kroimy w piórka i przesmażamy na maśle na osobnej patelni, solimy(nie dużo) i pieprzymy do smaku, uważamy żeby się nie przypaliła ma się lekko zeszklić. Po wyjęciu karkówki z lodówki układamy ją w naczyniu żaroodpornym i kładziemy warstwami cebulkę i podduszone pieczarki z marchewką (razem z sosikiem jaki powstał z duszenia). Wstawiamy do piekarnika na 180 stopni na godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos z : 2,5 łyżek octu jabłkowego i maggi oraz z 3 łyżek wody, cukru i koncentratu pomidorowego. Kroimy pozostawione wcześniej pieczarki. Po 40 minutach pieczenia wyjmujemy karkówkę i posypujemy ją pieczarkami i polewamy pomidorowym sosem. Ponownie wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Podajemy z zapiekanymi ziemniaczkami lub kopytkami i polewamy powstałym wspaniałym sosem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak