Sposób przygotowania

Farsz:
0,5 kg kapusty kiszonej
10 - 15 dkg grzybów suszonych
20 dkg mięsa wieprzowego
1 jajko
sól, pieprz, olej

Ciasto piwne: Do naczynia wbić jaja, dodać mleko, piwo, mąkę, olej, kminek i sól, a następnie dokładnie roztrzepać trzepaczką lub zmiksować. Gotowe ciasto powinno być gładkie, o konsystencji śmietany. Należy odstawić je na jakiś czas (co najmniej pół godziny), a następnie smażyć naleśniki. Na rozgrzaną patelnię, delikatnie natłuszczoną (niekoniecznie, jeśli do ciasta doda się olej), wylewać ciasto i rozprowadzać po całej jej powierzchni.. Smażyć, aż ciasto zacznie odstawać od brzegów patelni. Wtedy naleśnik odwrócić na drugą stronę posługując się nożem lub łopatką, albo też podrzucając naleśnik.

Farsz: Kapuste, namoczone i oczyszczone grzyby i mieso ugotowac. Nastepnie gdy przestygnie wyjac mieso i pokroic w kostke, podobnie grzyby. Kapuste, jesli jest w dlugich kawalkach rowniez pokroic troche. Posolic, popieprzyc, dodac surowe jajko i wszystko dokladnie wymieszac. Nakladac farsz do nalesnikow i ukladac je w naczyniu zaroodpornym. Na kazdy nalesnik polozyc troszke masla i podpiec je okolo pol godziny.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    aisoglam

    Muszą być pyszne. Takich jeszcze nie jadłam.
  • 0
    original
    Opublikowano

    Agnieszka140

    Takich jeszcze nie próbowałam.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !