Sposób przygotowania

Gdy chcemy przyrządzić faszerowane ziemniaki, pamietajmy o tym, żeby były dość duże, foremne i mniej wiecęj tej samej wielkości, a następnie równo przycinamy z dwóch przeciwległych stron, tak żeby mozna je było łatwiej postawić. Wydrążamy pozostawiając ścianki grubości 8-9mm. Wrzucamy ziemniaki wraz z odciętymi \"pokrywkami\" do wrzątku na 5 minut. Po upływie czasu wyjmujemy je i osączamy. Cebule obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju na złoty kolor, dodajemy pokrojone pieczarki, połowę masła i przyprawy; sól i pieprz. Dusimy jeszcze ok. 5 minut, przed końcem duszenia dodajemy mąkę. Resztę masła topimy w osobnym rondelku i smarujemy nim każdego ziemniaka i jego \"pokrywkę\". Napełniami ziemniaki farszem i ustawiamy je w brytfance. Przykrywamy \"pokrywkami\". Pieczemy ok. godzinę w temp 180 stopni C. W trakcie pieczenia polewamy ziemniaki masłem, wtedy nabiorą złotego koloru.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !