Przepis i sposób przygotowania na: *KIEŁBASA BIAŁA W SOSIE POLSKIM*
Dodać pokrojoną w kostkę cebulę*
Gotować pod przykryciem około 20 minut*
Kiełbasę wyjąć*
Sporządzić rumianą lekko zasmażkę z tłuszczu i mąki*
Rozprowadzić ją przecedzonym wywarem z kiełbasy*
Dodać do niej przetartą cebulę i pozostałe dodatki*
Do otrzymanego sosu dodać karmel*
Karmel przyrządza się w sposób następujący:
Cukier kryształ wsypuje się do rondelka i smaży*
Aż zrumieni się na ciemnozłoty kolor(cukier należy stale mieszać-aby się nie przypalił)
Po usmażeniu zestawić z ognia i dodać wody(tyle-ile jest potrzebne do sporządzane j potrawy)*
Sos Zagotować-doprawić solą*
Kiełbasę pokroić w ukośne grubsze lub trochę cienkie plastry*
Podawać polaną sosem z ziemniakami*
lub kaszą-ryżem-i do tego surówki-lub buraczki-PYCHA!