Sposób przygotowania

Pałki z kurczaka posolić i popieprzyć .Na patelni rozgrzać olej z masłem i obsmażyć mięso na rumiano ze wszystkich stron .Wlać na patelnie kilka łyżek wody i zagotować. Włożyć mięso do garnka o grubym dnie ( dość szerokiego ) .Obrać i rozdrobnić jarzyny ( wg uznania ) i wrzucić do mięsa . dodać kostkę bulionową i koper. Zalać woda i dusić przy uchylonej pokrywce tak by jarzyny i mięso były miękkie , a płyn odparował do objętości ok. ¾ szklanki. Delikatnie wyjąć mięso. Zaciągnąć mąką rozprowadzona w odrobinie zimnej wody – zagotować . Włożyć serek , wlać śmietankę .Ogrzewać by serek się roztopił. Doprawić do smaku szczypta soli , pieprzu . Włożyć mięso i podgrzać.
Z jarzyn ( które się trochę rozgotowują ) powstaje gęsty – smaczny sos . Moim zdaniem doskonale smakuje z makaronem Tagliatelle ( lub innym grubym ).Jeśli ktoś chce może obrać mięso od kości i ze skórek i podawać całość jako kremowy sos.

Komentarze

  • 1
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    musi by? pyszne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !