Sposób przygotowania

Boczek drobno kroimy, wytapiamy i podsmażamy na nim na rumiano bułkę pokrojoną w kostkę. Z drożdży, mleka, cukru i łyżki mąki przyrządzić rozczyn i pozostawić do wyrośnięcia. Gdy podrośnie, wlać go do miski z resztą mąki, wbić jajko, wsypać grzanki z boczkiem, starannie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce. Z wyrośniętego ciasta formujemy wilgotnymi rękami kulki wielkości piłeczki pinpongowej i układamy na posypanej mąką stolnicy. Wkładamy po kilka do duzego garnka w wrzącą osoloną wodą. Gotujemy ok.15min. Podajemy z wyrazistymi sosami i surówką.

Komentarze

  • 2
    original
    Opublikowano

    iga2

    lubie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !