Sposób przygotowania

Masło roztopić w dużym rondlu. Dodać posiekaną cebulkę i dusić, aż się zeszkli. Posiekać dwa ząbki czosnku i rozetrzeć go z vegetą. Dodać do cebuli jak już się zeszkli. Po trochę dodawać mąki, stopniowo wlewać bulion i mieszać, aż zupa zacznie gęstnieć. Wlać śmietanę (uwaga, żeby się nie zważyła!!) i ciągle mieszać. Zupę zagotować i zmiksować. Wlać znowu do garnka i dodać starty ser i przyprawy. Podgrzewać powoli na wolnym ogniu, aż ser się rozpuści. Nie wolno doprowadzić do zagotowania kremu. Zupę najlepiej podawać z grzankami: kromki chleba pokroić w kostki i wrzucić do mikrofalówki na dwie minuty albo podsuszyć w piekarniku, po wystygnięciu chleb stwardnieje i będą smaczne grzanki.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !