Sposób przygotowania

Mięso mielone wkładamy do miski – do niego dodajemy jajko, sól, pieprz, trochę bułki tartej, vegetę, przyprawę kebab-gyros. Całość mieszamy, żeby wszystkie składniki się ze sobą połączyły. Następnie przygotowujemy ser, który kroimy w średniej wielkości kulki – ja pokroiłam tak że wyszło mi 12 kostek. Kostki powinny być odpowiedniej grubości, żeby nie spadały (nie pękały) jak będziemy wbijać je na patyczk. Teraz wbijamy na wykałaczkę po 3 kostki sera w równomiernych odstępach. Ser oblepiamy przygotowanym wcześniej mięsem – tak żeby powstały zgrabne kulki (starajmy się zakryć cały ser, bo w przeciwnym razie dużo go wypłynie). Kiedy już wszystkie kulki będą gotowe obtaczamy je w bułce tartej i posypujemy przyprawą kebab-gyros (im więcej przyprawy tym będą w smaku ostrzejsze). Do naczynia żaroodpornego wlewamy trochę oleju i układamy przygotowane kebabiny. Dokładny czas pieczenia jest mi nieznany, gdyż mój gazowy (o zgrozo!) piekarnik piecze różnie, zależnie od humoru. Zalecam zatem doglądanie ich jak kotletów mielonych – myślę że 180st. wystarczy. Podczas smażenia-pieczenia dobrze jest je obracać żeby przypiekły się równomiernie ze wszystkich stron.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !