Sposób przygotowania

Żółtka utrzeć z masłem, dodać przeciśnięty przez praskę ser, utrzeć.
Białka ze szczyptą soli ubić na sztywno, włożyć na masę serową, dodać mąkę wymieszać.
Ciasto wyłożyć na stolnicę posypaną mąką, uformować wałek, spłaszczyć, tępą stroną noża zrobić kratkę, pokroić w skośne kawałki.
Leniwe wrzucać na wrzącą i osoloną wodę, zamieszać.
Ugotowane leniwe wybierać łyżką cedzakową na talerze.
Śmietanę ubić z cukrem, polewać śmietaną pierogi leniwe.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Tetiana

    dobre!
  • 0
    original
    Opublikowano

    Pacia

    te proste dania są najsmaczniejsze!:) pycha

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !