Sposób przygotowania

Boczek obrać ze skórki i pokroić w drobną kostkę, cebulę na ósemki, czosnek na ćwiartki, pieczarki na połówki. Skrzydełka i udka należy odciągnąć od tuszki, a następnie odciąć ostrym nożem. Tuszkę przeciąć na połowę wzdłuż mostka i kręgosłupa, po czym oddzielić pierś od grzbietu. Natrzeć solą i pieprzem Boczek podsmażyć na średnim ogniu, następnie wyjąć go i na tym tłuszczu usmażyć kurę. do garnka włożyć pieczarki i podpiec je, dodać cebulę i czosnek, poddusić, przyprawić solą i pieprzem. Włożyć kurę, dodać skwarki i zioła, wlać wino i dusić pod przykryciem 30 minut. Sos spod pieczenia połączyć ze śmietaną i lekko zagotować, doprawić solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Włożyć na chwilę do sosu kurę i od razu podawać.

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Roman5

    swietne
  • 3
    original
    Opublikowano

    berys18

    żadko kupuje kurę, najczęściej kurczaka. Muszę wypróbować
  • 1
    original
    Opublikowano

    Kate131

    musi byc dobra

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !