Sposób przygotowania

Na patelni podsmażamy wyciśnięty przez praskę czosnek oraz posiekaną cebulę. Dodajemy mięso mielone, doprawiamy, solą, pieprzem, mieszamy i chwilę podsmażamy razem.

Następnie dodajemy posiekaną papryczkę chilli, przecier pomidorowy i łyżeczkę cukru i dusimy razem ok. 5-7 minut.

Na dnie skropionego oliwą naczynia do zapiekania układamy warstwę cienkich plasterków ziemniaków i cukinii (należy je delikatnie posolić) a następnie warstwę mięsa.

Każdą warstwę mięsa posypujemy startym żółtym serem oraz kawałkami mozarelli.

Na wierzchu układamy bardzo cieniutkie plasterki ziemniaków tak by na siebie zachodziły, posypujemy startym żółty serem i kawałkami mozarelli oraz oregano. Na wierzchu skrapiamy oliwą i wstawiamy do nagrzanego do 160ºC piekarnika na około godzinę. Na ostatnie 10 minut można zwiększyć temperaturę piekarnika jeśli lubimy bardziej przyrumienioną.

Komentarze

  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    Super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !