Sposób przygotowania

Mięso natrzyj solą, cukrem, pieprzem. Obficie posyp przyprawą do piernika i odstaw na dobę. Następnego dnia mięso skrop olejem, podlej szklanką wrzątku i wstaw do piekarnika i piec 15 minut w temp.200. Następnie zmniejsz temp. do 180 i piecz jeszcze 70 minut. W trakcie skrapiaj mięso wytwarzającym się sosem.
Śliwki zalej niewielką ilością wody i gotuj, aż się rozpadną, przetrzyj przez sito.
Gotowe mięso wyjmij, wywar przecedź, wymieszaj z sosem śliwkowym. Dopraw do smaku, zagotuj. Połówki brzoskwiń napełnij żurawiną. Zagrzej kluski śląskie. Pieczeń podawaj z sosem i brzoskwiniami.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !