Przepis i sposób przygotowania na: Tradycyjne gołąbki w sosie pomidorowym
Ostrym nożem wyciąć cały głąb, kapustę włożyć do dużego garnka, zalać wodą i wstawić na ogień .. oparzone stopniowo liście zdejmować i odkładać na bok..
Do wody po kapuście dodać 2-3 łyżki octu i włożyć na ok 10 min wszystkie liście.
Obgotowane ostrożnie wyjąc i wystudzić.
przygotować nadzienie;
Ryż ugotować w 1l. wody, wystudzić, dodać mięso jajka i przyprawy, dobrze wymieszać.
Wcześniej przygotowane liście nadziewać nadzieniem, zwijać ciasno i ukladać w żaroodpornym naczyniu lub prodiżu.
Skropić 4-5 łyżkami oleju i podlać ok 3/4 szkl wody.
Przykryć gołąbki pozostałymi listkami i zapiekać ok 1 godzinę.
przygotować sos;
koncentrat rozmieszać z ok pół szkl wody, dodać przyprawy i zagotować, śmietanę wymieszać z mąką i dodać do gotującego się sosu..
Gołąbki podawać polane sosem