Sposób przygotowania

Ziemniaki ugotować , osolić, zlać nadmiar wody do oddzielnego naczynia. Woda powinna zajmować 2/3 ziemniaków. Do ziemniaków wsypać mąkę, wymieszać, przykryć, ale na krótko 2-3min. Dokładnie utłuc wraz z wodą najlepiej postawione na wolnym ogniu. i potrzebna do tego druga osoba żeby trzymała garnek miąć długo aż ziemniaki będą bardzo kleiste ..jak za suche dolać nieco wody z gotowania ziemniaków. Podawać kładąc na talerzu kopczyk i łyżką robimy w tym dołek taki do samego dna dość spory wielkości jabłka . do dołka wlewamy sos przygotowany z podsmażonej cebulki ze skwarkami i śmietany...

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta_P-S

    nigdy tego dania nie widziałam ani o nim nie słyszałam
  • 0
    wp_20160725_14_26_53_pro_li
    Opublikowano

    ZEWA

    moja mama robiła ze skwarkami, bardzo lubię, my to nazywamy prażuchą. Chciałam w domu zrobić, ale nie pamiętałam jak to się robi. Dzięki, przepis już zapisałam.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    maciek7

    u mnie w domu tez to si? robi?o

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !