Przepis i sposób przygotowania na: Szaszłyki wieprzowe ze śliwkami
żółty ser w plasterkach (ja daję jedynie goudę, bo taki ser lubię naj...),
śliwki suszone (najlepiej 2 na każdy szaszłyk),
10 dag (1 op.) wędzonego boczku w plasterkach,
1/2 czerwonej papryki.
Marynata:
3 łyżki oleju,
1 łyżka soku z cytryny,
1 łyżeczka suszonego rozmarynu,
1 łyżeczka kolorowego pieprzu w ziarnach,
sól.
Rozmaryn i pieprz utłuc w moździerzu. W misce wymieszać olej z sokiem cytrynowym i solą, po czym dodać utłuczone przyprawy.
Mięso umyć i osuszyć. Pokroić w plastry grubości ok. 1 cm. Jeśli polędwiczki są bardzo cienkie, zrobić to pod lekkim skosem. Włożyć pomiędzy dwie warstwy foli spożywczej i rozwałkować. Tak przygotowane wsadzić do marynaty na minimum 30 minut, ale można i na całą noc...
Paprykę oczyścić z ziaren i powięzi, opłukać i pokroić w dużą kostkę. Śliwki owinąć boczkiem - jeśli to wędzony, to wystarczy pół plasterka na jedną śliwkę. Mięso wyjmować po kolei z marynaty i rozłożyć na desce. Na wierzchu ułożyć przycięty odpowiednio plasterek żółtego sera tak, aby zmieścił się na środku nie zwisając poza... Zrolować razem i nadziać na dwa szpikulce przekładając owiniętą w boczek śliwką i kawałkiem papryki.
Zapakować i zanieść na imprezę... Można jednak upiec na grillu elektrycznym lub na patelni.