Sposób przygotowania

Marchewkę i pietruszkę umyć, obrać i drobno pokroić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pokrojone warzywa przesmażyć na 2 łyżkach masła, podlać bulionem i dusić pod przykryciem. Dodać oczyszczone i pokrojone pieczarki oraz szynkę, przecier pomidorowy, listek laurowy, sól, pieprz i cukier. Dusić na małym ogniu 60 minut. Z reszty masła i mąki zrobić zasmażkę, rozprowadzić białym winem, dodać do warzyw. Dusić jeszcze około 15minut. Przetrzeć przez sito, wymieszać z czerwonym winem, tymiankiem i pietruszką. Podawać schłodzony. W lodówce sos można przetrzymywać kilka dniu. Znakomity do pasztetów, wędlin i jajek na twardo.

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !