Sposób przygotowania

250 ml wody zagotować z 1/3 kostki masła, odrobiną soli, wsypać 1,5 szklanki mąki i bardzo dokładnie wymieszać. Podgrzewać, aż masa stanie się szklista. Zestawić naczynie z ognia, przestudzić przez kilka minut a następnie wbijać po jednym jajku (łącznie 5 szt), ucierać. Z ciasta formować 20 kulek, ułożyć je w dość dużych odstępach na brytfannie i wstawić do bardzo mocno nagrzanego piekarnika, upiec.
Kurczaka ugotować z włoszczyzną, wystudzić, obrać mięso od kości, pokroić w drobną kostkę. Przygotować sos. Olej wymieszać z 1 łyżką mąki, zagotować. Sos przyprawić do smaku solą i cukrem, dodać kucharek. Do lekko przestudzonego dodać surowe jajko, wymieszać. Na krótko przed podaniem odkrajać wierzchy z ptysiów. Wymieszać mięso z sosem, nałożyć do ptysiów, posypać tartym serem i zapiec w piekarniku.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !