Sposób przygotowania

Prawdziwy bigos potrzebuje czasu, czasu i jeszcze raz czasu. No i najlepszych produktów . Inaczej jest to kapusta z mięsem , a nie bigos.

Słodką kapustę usiekać , sparzyć i gotować . kapustę kiszoną przepłukać jeśli trzeba i też gotować . Po 4 godzinach obie kapusty połączyć . Wlać oliwę i dalej dusić . Namoczone grzyby ugotować , pokroić w drobne paski i wlać razem z wodą z gotowania do kapusty .Mięso i kiełbasę upiec na smalcu. Pokroić w kostkę i razem z tłuszczem z pieczenia dodać do kapusty. Boczek pokroić w kosteczkę i usmażyć na rumiano. Na tłuszczu wytopionym z boczku usmażyć pokrojoną w ,, piórka „ cebulę . Cebulę i boczek wrzucić do bigosu. Wędliny drobno pokroić i też dodać do bigosu razem z przyprawami
Dusić po 1 godzinie 3 razy dziennie. Między czasie wystawiać na mróz ( lub do lodówki ) , by przemarzł . Ostatniego dnia wlać wino. Dodać powidła i pokruszony piernik . Doprawić solą , pieprzem , maggi.

Można ugotować większą ilość i zamrozić lub zawekować .

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Jolanta40

    oj, zjadłoby się taki bigosik
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Krzysztof27

    pewnie jest bardzo dobry :)
  • 0
    -blessings-fotolia_com
    Opublikowano

    zbysiowa

    To jest bigos, mniamm;)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Renataj

    Prawdziwy bigos. Oj zjadło by się.
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    ulaaa

    bardzo dobre
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Adamorek

    ciekawy przepis
  • 0
    original
    Opublikowano

    staropolanka5

    bigos wyszedł super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !