Przepis i sposób przygotowania na: Bagietki razowe
15 dag mąki pszennej razowej,
150 ml ciepłej wody,
1 łyżeczka drożdży instant.
Mąkę przesiać do miski bardzo dokładnie. Dodać 2 łyżki otrąb, które pozostały na sitku, drożdże i wodę. Wymieszać, przykryć i odstawić na całą noc. Resztę otrąb zachować.
Nazajutrz:
30 dag mąki poznańskiej,
150 ml ciepłej wody,
1 płaska łyżeczka soli,
tłuszcz do blachy,
otręby.
Do zaczynu wlać wodę i wymieszać. Przesiać mąkę i dodać sól. Zagnieść ciasto, które wyrabiać na blacie przez ok. 10 minut. Ciasto powinno być miękkie. W razie potrzeby dodać odrobinę mąki - ale to naprawdę w momencie, gdy zajdzie taki mus. Przełożyć ciasto do miski, przykryć i odstawić na 1-2 godziny w ciepłe miejsce.
Po tym czasie nacisnąć delikatnie ciasto dłonią, aby pozbyć się nadmiaru powietrza. Przełożyć na blat i delikatnie uformować wałek. Podzielić ciasto na 4 części i z każdej uformować bagietkę. Odłożyć na natłuszczoną i wysypaną otrębami blachę (nie trzeba natłuszczać, ale wtedy lepiej bagietki odchodzą od podłoża, natomiast łatwiej myje się blachę bez smarowania). Odstawić na ok. 40 minut do wyrośnięcia. Każdą naciąć ostrym nożem 2 razy.
W międzyczasie nagrzać piekarnik do 220˚C, wkładając do niego naczynie z wodą. Piec bagietki ok. 15-20 minut.