Przepis i sposób przygotowania na: Stek z Sommerset po polsku :
Moja wersja angielskiego przepisu .
Zrobić pastę do natarcia mięsa z - 2 łyżeczek pieprzu, 2 łyżeczek papryki mielonej, 1 łyżeczki curry, czosnku, 2 łyżek sosu sojowego, 2 łyżek oliwy. Natrzeć schab. Ułożyć w pojemniku. Zalać piwem jabłkowym i zostawić na 12 godzin w lodówce. Wyjąć. Odsączyć. Obsmażyć na rumiano na 3 łyżkach oliwy. Przełożyć do brytfanki. Na tłuszczu ze smażenia zeszklić usiekane w piórka cebule, a potem lekko podsmażyć 2 duże jabłka utarte na tarce jarzynowej (grube oczka). Wlać marynatę i rozrobioną w 1 szklance wrzątku kostkę bulionu (cielęcego). Zalać mięso w brytfance wywarem, dołożyć cebule i jabłka. Brytfankę zakryć folią aluminiową i dusić 1 godzinę. Odkryć folię. Dusić jeszcze 30 minut. Sos zagęścić (Np. 1 torebką sosu ciemnego do mięs lub brązową zasmażką ). 1 jabłko pokroić w grube plastry bez obierania , posypać je pieprzem i majerankiem. Obsmażyć na 2 łyżkach oleju po 2 minuty z każdej strony. Podawać mięso obłożone plastrami jabłek.