Sposób przygotowania

Jest to wielokrotnie wypróbowany przepis na wywar będący podstawą dla wielu, różnych zup - od Krupniku po Parzybrodę.

Składniki:
-------------
- 40-50 dkg wieprzowiny z kością (mostek, biodrówka itp.)
- 1 pęczek włoszczyzny
- 1, średnia cebula
- 3-4 suszone grzyby
- 5-6 ziaren ziela angielskiego
- 8-10 ziaren czarnego pieprzu
- 1 liść laurowy
- szczypta białej gorczycy
- 2, duże szczypty otartego lubczyku
- 1 goździk
- 2 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:
----------------
Mięso zalewamy w garnku zimną wodą (wody powinno być tyle, żeby przykrywała mięso) i zagotowujemy. W międzyczasie przygotowujemy cebulę - obieramy ją z łupin, nadziewamy na widelec i solidnie opiekamy nad palnikiem (ideałem byłoby gdybyśmy mieli możliwość upieczenia jej w piecu). Kiedy woda zw garnku zacznie wrzeć, gotujemy mięso na małym ogniu przez ok. 15 minut, odszumowując starannie 3-4 razy. Kiedy wszystkie szumowiny zostaną ostatecznie usunięte, wrzucamy do garnka grzyby, cebulę i wszystkie pozostałe przyprawy oraz dodajemy oliwę. Całośc gotujemy nadal na małym ogniu przez ok 40 minut. Następnie, przy pomocy łyżki cedzakowej \"odławiamy\" i usuwamy wszystkie pływające w wywarze przyprawy poza grzybkami. Dodajemy włoszczyznę - pokrojoną w kostkę lub w całości, w zależności od tego czy chcemy by znalazła się w zupie czy też zamierzamy ją usunąć. Gotujemy jeszcze przez 20 minut i nasza \"baza\" dla zupy jest gotowa.
Dzięki użytym przyprawom ma naprawdę niesamowity aromat i zapewnia zupom fantastyczny smak. Smacznego!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !