Sposób przygotowania

PIEROGI:
Przesiać mąkę na stolnicę, dodać szczyptę soli, wbić jajka. Podczas gniecenia dolewać stopniowo ciepłą wodę. Pokroić na mniejsze części. Rozwałkować ciasto(najlepiej żeby było nie za grube). Ja kółka robię szklanką.
Jabłka ścieramy na tartce o dużych oczkach, dodajemy cukier, cukier waniliowy i kaszę mannę. Wszystko dokładnie mieszamy ze sobą.
Na tak zrobione kółko nakładamy łyżeczkę jabłek. Składamy kółko na pół i końce łączymy ze sobą. Zrobione pierogi wrzucamy co gotującej się wody ze szczyptą soli i kilkoma kroplami oliwy. Gotujemy do momentu, aż ciasto będzie miękkie.

KARMELIZOWANE ORZECHY:
Orzechy włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 10 minut. Cukier i 100 ml wody połączyć na grubej patelni, podgrzewać (nie mieszać) do uzyskania brązowego karmelu. Orzechy wyjąć z piekarnika, rozdrobnić, połączyć z karmelem. Masę wylać na wysmarowany tłuszczem pergamin. Ostudzić, rozkruszyć na drobne kawałki. Przechowywać w zakręconym słoiku.

Pierogi odsmażamy na maśle. Następnie tak usmażone posypujemy karmelizowanymi orzechami.

SMACZNEGO!

Komentarze

A Ty, co o tym myślisz?

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !