Przepis i sposób przygotowania na: łosoś z sosem koperkowym
Filety płuczemy, lekko osuszamy ściereczką. Nacieramy solą, pieprzem, oprószamy tymiankiem, i skrapiamy lekko cytryną. Czynność oczywiście powtarzamy z drugiej strony fileta.
W rondlu przesmażamy na maśle posiekane w drobną kosteczkę 2 plastry cebuli. Cebula się zezłaca. Wrzucamy parę kostek sera typu feta, potłuczonego, albo grubo zmielonego pieprzu i posiekany koperek. Dodajemy 200g śmietany. I łyżkę sosu sojowego. Mieszamy. Zostawiamy na małym ogniu, mieszając co jakiś czas.
Na patelni [najlepiej grillowej] kładziemy filety i obsmażamy z obydwu stron – ok.2 min z każdej. Aż zmienią kolor z różowego na lekko złocisty.
Na talerzach układamy łososia, polewamy sosem i przybieramy.
mmmm! pyszne!