Sposób przygotowania

Skazana jestem na szaszłyki z piekarnika . Nigdy nie będą takie jak z rożna ale i tak pyszne .
Schab pokroić w plastry jak na kotlety - lekko potłuc tłuczkiem do mięsa .Każdy taki kotlet przekroić na 3-4 kawałki ( zależy jak szeroki był schab ) .Słoninkę lub boczek pokroić w kawałki tej samej wielkości co schab ale trochę cieńsze .Zmieszać olej z sosem Teriyaki, mini kostka czosnkową , pieprzem, papryką . Pastą natrzeć mięso i słoninkę . Włożyć do pojemnika , zamknąć i zostawić w lodówce do następnego dnia .
Patyczki do szaszłyków zamoczyć w wodzie na 1 godzinę.
Cebulę obrać i pokroić w grube plastry .
Nabić na patyczki na przemian mięso, słoninkę i cebulę .Ja nabijam dość ciasno .
Ułożyć w szkle żaroodpornym .Skropić olejem , podlać kilkoma łyżkami wody.
Wstawić do piekarnika , nastawić temperaturę na 220 * C i piec 1 godzinę przykryte . Odkryć , posmarować resztą marynaty i dopiekać aż się zrumieni , a mięso będzie miękkie .
Bardzo trudno podać dokładny czas pieczenia - wszystko zależy od jakości mięsa , wielkości na jaką go pokroimy .Trzeba po prostu po pewnym czasie sprawdzać tak jak każde mięso czy już jest dobre .
Można też każdą porcje szaszłyka zawijać w folię aluminiową i tak piec - ja jednak wolę ten sposób - mogę w każdej chwili skropić mięso ( czasem piwem ) jak mi się wydaje że może wyjść za suche .

Komentarze

  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Mariusz17

    Apetycznie wyglądają
  • 5
    logo-fb-nowe
    Opublikowano

    PaniMISIOWA

    Szaszłyki ze schabu są naprawdę pyszne, ale długo sie robią...
  • 1
    original
    Opublikowano

    dragonfly

    pychotka :)
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    ale pychotka
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnieszka/picola

    fajne

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !