Sposób przygotowania

Drożdże rozmieszałam z cukrem, dolałam ciepłą wodę, wymieszałam i odstawiłam na 10-15 min.. Mąki przesiałam, dodałam same żółtka jaj, rozczyn i olej, wymieszałam dokładnie, odstawiłam do wyrośnięcia na ok. 30-45 min.. Z białek ubiłam pianę na sztywno dodając szczyptę soli. Połączyłam ją delikatnie z wyrośniętym ciastem. Ciasto powinno być gęste, ale lejące. Smażyłam nieduże placuszki na patelni smarowanej lekko olejem dokładając po odrobinie masła. Ja nakładała je łyżką (1 czubata na jeden placuszek) i masa lekko rozpływała się na boki. Można je przewracać kiedy na powierzchni pojawią się wyraźne bąbelki. Truskawki opłukałam, pozbawiłam szypułek a owoce pokroiłam na ćwiartki. Posypałam lekko cukrem. Ciepłe bliny układałam na talerzach, polałam śmietaną (jeśli ktoś chce może ją dosłodzić - ja tego nie robiłam) i dodałam dla smaku i wyglądu po kilka kropli syropu z octu balsamicznego.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    banditka

    fajnie wygladaja
  • 0
    original
    Opublikowano

    eli_555

    pyszne danko
  • 0
    original
    Opublikowano

    agnieszka189

    przepięknie się prezentują
  • 1
    original
    Opublikowano

    Grażyna13

    Oj, to musi być pyszne :)
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Barbara/zuza22_85

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    Agnik

    super
  • 0
    no-image
    Opublikowano

    iknkirke

    mniam
  • 2
    original
    Opublikowano

    goofy9

    wyglądają bajecznie

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !