Sposób przygotowania

Przygotuj rozczyn drożdżowy – rozetrzyj drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki, dodaj ciepłą wodę i pozostaw w ciepłym miejscu do wyrośnięcia. Do miski z mąką dodaj wyrośnięty rozczyn, sól, cukier i dobrze wyrabiaj ręką. Gdy już będzie wyrobione dodaj olej. Teraz wyrabiaj ciasto tak długo aż będzie odchodziło od ręki. Odstaw do wyrośnięcia.
W tym czasie przygotuj masełko czosnkowe. Czosnek przeciśnij przez praskę i wymieszaj z masłem. Osobiście lubię dodatek ziół prowansalskich.Masło ma wtedy smak czosnkowo-ziołowy. Trochę ziól można dodać też do ciasta na bułeczki,będą bardziej aromatyczne.
Po wyrośnięciu ciasta formujemy małe bułeczki (wielkości dużego orzecha włoskiego) i pieczemy ok.10 -15 min w tem. 180 st.
Bułeczki jeszcze ciepłe przekrawamy na pól i smarujemy masełkiem.Ciepłe z rozstapiającym się masełkiem są przepyszne! Jak ktoś lubi z dodatkie msoli ,polecam sól ziołową.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !