Cebulę pokrój w plasterki. Pomidory sparz. Zdejmij skórkę, potnij na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój na kawałki. Zioła opłucz, osusz. Poodrywaj igiełki rozmarynu od gałązek. Papryki i cukinię umyj, wytrzyj papierowym ręcznikiem. Cukinię pokrój w cienkie plastry. Papryki rozkrój wzdłuż na pół, usuń nasionka. Strąki potnij na kawałki. Obierz czosnek, przeciśnij przez praskę lub drobno posiekaj. Filety z kurczaka opłucz, osusz. Z obu stron oprósz solą i pieprzem, Pokrojone warzywa , cebulę, rozmaryn i połowę czosnku włóż do lekko natłuszczonego, żaroodpornego naczynia. Przypraw do smaku solą i pieprzem. Dołóż mięso. Przykryj naczynie i wstaw do piekarnika nagrzanego do temp. 200 stopni. Piecz około 1 i 1/4 godziny. Cytrynę wyszoruj miękką szczoteczką, sparz. Otrzyj skórkę, z miąższu wyciśnij sok. Poodrywaj listki natki od gałązek. Odłóż kilka do dekoracji, resztę posiekaj. Wymieszaj ze skórką z cytryny i pozostałym czosnkiem. Do małego rondelka wlej bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, wymieszaj, zagotuj. Odkryj żaroodporne naczynie 50 minut przed końcem pieczenia. Polej warzywa i mięso mieszanką bulionu oraz koncentratu. Wszystko posyp czosnkiem, natką i skórką cytrynową. Gotowe danie przypraw do smaku solą i pieprzem. Skrop sokiem z cytryny. Udekoruj odłożonymi ziołami i spiralami zrobionymi ze skórki cytrynowej.