Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Wieprzowinka duszona w winie :D

Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

marchew 5 sztuk
tymianek 1 gałązka
pietruszka zielona 2 gałązki
Liść laurowy suszony Prymat 0
mąka 10 dag
bulion 400 mięsny
wino czerwone 1,4 l
cebula 3 sztuki
karkówka 1,5 kg

Przepis i sposób przygotowania na: Wieprzowinka duszona w winie :D

dzień wcześniej cebulę marchew pokrój w kostki, a mięsko w małe kawałeczki, nie większe niż 5 cm. Wrzuć wszystko do miski i pozostaw w lodówce do następnego dnia. Potem oddziel mięsko od jarzyn, zachowaj marynatę. Warzywka obmarzaj na średnim ogniu przez k 10 min, w tym samym czasie na patelni obok na dużym ogniu smaż mięsko. Dorzuć je do smażonych jarzyn, pamiętaj o usuwaniu z garnka nadmiaru tłuszczu, przecież nie chcemy by obiadek był atomówką kaloryczną, będzie tylko małą bomba jak tego dopilnujemy:D Po odlaniu tłuszczu poprósz wszystko mąką, smaż na średnim ogniu przez 5 min. Następnie na patelni na której smażyło się mięsko wlej marynatę (wino) gotuj na dużym ogniu przez 20 min. Potem sos z wina przelej na mięsko, dodaj listek laurowy, pietruszkę i tymianek oraz nasz bulion mięsny. Posól, popieprz i powoli gotuj pod przykryciem, przez ok 1,5 h. Jeśli mięso jest ugotowane odsącz je i odstaw. Do sosu wlej szklankę bulionu, wyjmij przyprawy i gotuj przez 10 min. Jeśli jest za rzadki zagęść mąką. Przypraw do smaku. Podawaj ze smażonymi ziemniaczkami polane sosem:D

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

rosik93 13.05.2012 22:42
ciekawe
Teresa19 09.12.2011 17:56
ciekawe danie
IlonaAlbertos 23.06.2011 22:07
Ciekawy pomysł.
Joanna108
Joanna108 19.10.2010 10:11
Dania z dodatkiem wina zawsze są wyjątkowe ...

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak