Sposób przygotowania

Filety przekręcić przez maszynkę wraz z namoczoną wcześniej i odciśniętą bułką a także jedną cebulą. Do masy rybnej dodać jajko, pieprz i sól oraz stopioną margarynę. Z wyrobionej masy uformować wałek. Gazę lub płócienną ściereczkę posmarować margaryną, ułożyć na niej wałek z masy rybnej, ciasno zawinąć i zawiązać sznurkiem. Roladę włożyć do zagotowanego wywaru z warzyw z dodatkiem pieprzu, soli, ziela angielskiego i liścia laurowego. Roladę gotować w wywarze ok godziny. Po ugotowaniu roladę pozostawić w wywarze do ostygnięcia, po czym wyjąć. Wywar przecedzić, dodać do niego namoczoną wcześniej żelatynę, sklarować białkiem. Rybną roladę pokroić na plastry o grubości 1 cm; ułożyć na półmisku. Na każdym plastrze położyć plasterek jajka, pora oraz pomidora. Roladkę zalać gęstniejącą galaretką. Roladę podawać z chrzanem lub sosem np tatarskim.

Komentarze

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !