Sposób przygotowania

Przypominam, że w Polsce wszystkie smardze są pod ochroną! Ja jeżdżę wiosną zbierać je na Słowację i tam, razem z przyjaciółmi, robimy sobie smardzowe przysmaki.

Smardze trzeba dokładnie oczyścić w piasku i resztek ściółki. Trzeba sprawdzić każdy owocnik czy nie ma w nim, w środku, robaczków czy mrówek - najlepiej przekroić go na pół. Grzyby płuczemy i kroimy w paski. Cebulę obieramy i kroimy w kosteczkę. W rondlu rozpuszczamy masło. Wrzucamy cebulę i mieszając smażymy aż się zeszkli. Dodajemy osączone grzyby i smażymy kilka minut a następnie dusimy kolejnych kilka minut pod przykryciem. Doprawiamy solą, pieprzem i ew. dodajemy śmietanę z mąką. Podajemy jako dodatek do mięs albo samodzielną przekąskę ze świeżym pieczywem.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    mdepfs

    mniam \")
  • 1
    no-image
    Opublikowano

    jolaxa1

    super

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !