Sposób przygotowania

Kiełki moczyć 10 minut w zimnej wodzie, wypłukać i osuszyć. Przesianą mąkę wymieszać ze szczyptą soli i utartą na krem łyżeczką masła. Dodać 2-3 łyżeczki wody i wyrobić ciasto na jednolitą masę (nie powinno się lepić). Rozwałkować cienki placek, włożyć do wysmarowanej masłem formy, podwyższając brzeg o 3-4 cm, tak, żeby powstało coś w rodzaju miseczki, i lekko przycisnąć do dna. Zostawić w cieple na 1/2 godziny. Ziemniaki obrać i wypłukać. Pokroić na cienkie plasterki i powtykać je ukośnie w ciasto. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do temp. 200 stopni. Jajka wymieszać ze śmietaną, solą, pieprzem i ziołami. Dodać kiełki i rozdrobniony czosnek. Seler umyć, obrać, zetrzeć na tarce, dodać do śmietany. Ser zetrzeć na tarce z grubymi otworami lub pokroić na cienkie plasterki i połową posypać ziemniaki. Polać ziemniaki śmietaną z dodatkami i posypać resztą startego sera oraz wiórkami zimnego masła. Zapiekankę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 40 minut w temp. 200 stopni. Podawać jako samodzielne danie z dodatkiem kefiru.

Komentarze

  • 1
    zdjecie0618_fit-800-600
    Opublikowano

    Margo1

    Nie robiłam
  • 1
    original
    Opublikowano

    bercik1

    Jak dla mnie idealna.

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !