Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Szparagi z boczkiem w cieście krucho-drożdzowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Lista składników

szparagi zielone 500 g
szparagi białe 500 g
sól
cukier
boczek parzony 300 g w długich plastrach
masło 2 łyżki roztopionego lub margaryna

Cisto

mąka pszenna 350 g
drożdże suche 7 g
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 2 sztuki
śmietana 18 proc 250 ml
masło 4 łyżki roztopionego lub margaryna
Liść lubczyku suszony Prymat 2 łyżki
cukier 1/2 łyżeczki
sól 1 szczypta

Porada

Idealna przekąska na ciepło lub zimno

Przepis i sposób przygotowania na: Szparagi z boczkiem w cieście krucho-drożdzowym

Kroki postępowania

1
Szparagi ugotować al dente w wodzie z cukrem i solą , odcedzić.
Krok 1 -   Szparagi z boczkiem w cieście krucho-drożdzowym foto
2
Ciasto: Do mąki wsypać drożdże , wlać margarynę , dodać śmietanę oraz przyprawy , wbij jajko i żółtka.
Wyrobić dłońmi elastyczne ciasto , odstawić na 1 godz do wyrośnięcia.
Krok 2 -   Szparagi z boczkiem w cieście krucho-drożdzowym foto
3
Ciasto rozwałkować cienko , pokroić w paski , na każdy położyć pół plastra boczku.
Każdego szparaga obwinąć ścisło ciastem.
Krok 3 -   Szparagi z boczkiem w cieście krucho-drożdzowym foto
4
Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia .
Posmarować rozpuszczonym masłem lub margaryną.
Piec 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 180 st
Krok 4 -   Szparagi z boczkiem w cieście krucho-drożdzowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ania321 26.07.2017 23:41
coś pysznego, zjadłabym z przyjemnością :)
anka1988 26.07.2017 14:57
cudna przekąska, ja bym podała z sosem czosnkowym :)
SzczyptaChili 26.07.2017 14:30
Dziękuję :)
SzczyptaChili 26.07.2017 14:27
Zapraszam :)
Ola1984 26.07.2017 09:30
Pyszna przekąska :)
norweska20 25.07.2017 22:18
chętnie bym zjadła :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak