Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Risotto z bobem

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

bób 500 g
ryż do risotto 300 g
cebula dymka ze szczypiorkiem 2 sztuki
ząbki czosnku 2 sztuki
masło klarowane
białe wino 250 ml
bulion warzywny 700 ml
Liść lubczyku suszony Prymat 1 łyżeczka
Kurkuma mielona Prymat 1/2 łyżeczki
przyprawa piri-piri 1/2 łyżeczki w płynie
sól
Pieprz kolorowy Prymat w młynku
parmezan starty

Porada

Kremowe risotto z bobem o pięknym żółtym kolorze. Pyszna propozycja na prosty a jakże pyszny obiad lub wykwintną kolacje przy lampce wina.

Przepis i sposób przygotowania na: Risotto z bobem

Bób ugotować w osolonej wodzie do miękkości , odcedzić , przelać zimną wodą , obrać ze skórki ( skórkę można także zostawić)

Dymki oraz obrany czosnek posiekać drobno , zeszklić na rozgrzanym maśle , wsypać ryż smażyć chwilkę mieszając.

Do ryżu wlać wino , gdy zostanie wchłonięte podlewać stopniowo bulionem aż do jego wykończenia.

Pod koniec podlewania bulionem dodać przyprawy oraz bób , paro krotnie przemieszać.

Risotto podawać natychmiast posypane tartym serem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

SzczyptaChili 25.07.2017 18:58
Dziękuję :)
Ola1984 25.07.2017 09:01
Ciekawa propozycja :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak