Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Botwinka z żółtą cukinią

2.0
(3)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

botwinka 1 duży pęczek
seler korzeniowy 1 kawałek
ziemniaki 3 szt
marchew młoda 3 szt
pietruszka 2 szt (młoda)
ćwiartki z kurczaka 2 szt
cukinia żółta 1 szt
śmietana 4 łyżki
Liść laurowy suszony Prymat 3 szt
Ziele angielskie całe Prymat kilka ziarenek
Sól himalajska różowa drobnoziarnista jodowana Prymat
pieprz

Przepis i sposób przygotowania na: Botwinka z żółtą cukinią

Mięso umyć, zalać zimną wodą, dodać liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Gotować do miękkości, a następnie wyjąć udka z zupy i przecedzić wywar przez sito.
Ziemniaki oraz seler pokroić w kostkę, młodą marchewkę i pietruszkę w plasterki, młode buraczki w półplasterki. Liście botwinki dokładnie wypłukać i również pokroić.
Do wrzącego wywaru wrzucić warzywa (oprócz cukinii i liści botwinki). Gotować 10 minut.
Dodać cukinię pokrojoną w ćwierćplasterki. Gotować 5 minut.
Wrzucić do zupy liście botwinki i gotować jeszcze 5 minut. Dodać śmietanę wymieszaną z niewielką ilością zupy. Doprowadzić do wrzenia i zdjąć z ognia.
Smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ola1984 14.07.2017 10:15
Super przepis :) Apetycznie wygląda :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak