Sposób przygotowania

KOPYTKA
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, odcedzić, wystudzić gdy będą ziemniaki zimne przecisnąć przez praskę do ziemniaków.
Zagotować wodę, dodać sól i szybko zagnieść ciasto na kopytka, dodając mąkę, mąkę ziemniaczaną i jajko. Wyrobić dobrze ciasto, formować wałeczki i kroić je po skosie.
Wrzucać od razu do gotowanej wody, gdy kopytka wypłyną na wierzch, gotować jeszcze 3 minuty, wybierać cedzakiem na talerz.
Gdy nie wrzucimy kopytek od razu do wody to ciasto szybko rzednie i wszystko się poskleja.

SOS POTRAWKOWY
Kurczaka podzielić na ćwiartki, zalać niewielką ilością gorącej wody i gotować.
Warzywa umyć dodać do gotującego kurczaka i razem ugotować.
Ugotowany kurczak oddzielić od kości i pokroić w kawałki.
Warzywa wyjąć z wywaru.
Śmietanę rozmieszać z mąką, rozprowadzić niewielką ilością gorącego wywaru,wlać do wywaru, dodać pokrojonego kurczaka i marchewkę pokrojoną w plasterki, margarynę doprawić solą i pieprzem i zagotować.

Komentarze

  • 0
    original
    Opublikowano

    Goya

    pycha
  • 0
    original
    Opublikowano

    Konto zablokowane

    robię podobny sos potrawkowy ale dodaję jeszcze białego wina

Dodaj komentarz

Dodawać komentarze mogą tylko zalogowani użytkownicy !

Zaloguj się ! lub Zarejestruj się !