Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Mamałyga

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kasza kukurydziana 2 szkl
woda 3 szkl
pietruszka 1 szt
seler 1/4 korzenia
marchew 2 szt
przecier pomidorowy 1 łyżka
cebula 1 szt
olej 5 łyżek
grzyby suszone 4 szt
sól i pieprz
Bazylia suszona Prymat
Majeranek suszony Prymat

Przepis i sposób przygotowania na: Mamałyga

Kroki postępowania

1
Wodę gotujemy z solą , wsypujemy kaszę ciągle mieszając gotujemy na małym ogniu 15 minut.
Krok 1 - Mamałyga  foto
2
Kaszę przekładamy do przelanego zimną wodą naczynia i zostawiamy do ostygnięcia. Zimną kroimy w kostkę.
Krok 2 - Mamałyga  foto
3
Grzyby gotujemy w małej ilości wody , odsączamy i drobno siekamy
Krok 3 - Mamałyga  foto
4
Posiekaną cebulę zeszklić na oleju , następnie dodać obrane i starte na małych oczkach warzywa podsmażyć.
Krok 4 - Mamałyga  foto
5
Dodać wywar, grzyby i przecier pomidorowy , całość dusić 15 minut.
Krok 5 - Mamałyga  foto
6
Pod koniec doprawiamy do smaku i trzymamy na wolnym ogniu 5minut.
Krok 6 - Mamałyga  foto
7
Kaszę polewamy sosem , posypujemy startym serem i zapiekamy 15 minut.
Krok 7 - Mamałyga  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak